Wykonanie
Rzeczywiście, prościej być nie może. Składniki proste, wykonanie proste, a sam chlebek rośnie jak na drożdżach ;). A bochenek wręcz familijny - ogroomny, do tego mięciutki, zachowujacy świeżość do kolejnego śniadania. Przepis z 'The big book of bread' Anne Sheasby. Polecam!Składniki na 1 bochenek:700 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soli25 g miękkiego
masła1 saszetka suchych
drożdży (7 g) lub 14 g
drożdzy świeżych1 łyżeczka
cukru150 ml ciepłego
mleka300 ml ciepłej
wodyW większej misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać
masło. Dosypać
drożdże i
cukier. Dodać
mleko,
wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać
mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną
mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.Używając
ostrego noża naciąć
chleb kilkakrotnie, oprószyć
mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy
chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od
spodu. Studzić na kratce.Smacznego :)