Wykonanie
Składniki:700g
mąki pszennej chlebowej,2 łyżeczki
soli,25g miękkiego
masła,7g suchych
drożdży,1 łyżeczka
cukru,150ml ciepłego
mleka,300ml ciepłej
wody.Przygotowanie:
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać razem. Następnie dodać mokre składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, na lekko oprószonym blacie. Uformować kulkę i włożyć ją do lekko oprószonej
mąką miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia swojej objętości, 1h-1.30h).
Po wyrośnięciu ciasto należy uderzyć pięścią i lekko ponownie wyrobić.
Uformować bochenek
chleba i w kilku miejscach ponacinać nożem. Najlepiej formować od razu na lekko posypanej blaszce
mąką ( ja piekę na silikonie). Można
chleb oprószyć delikatnie
mąką ( ale nie ma takiej konieczności). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30-40min.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni C i piec w tej temp. przez 10min. Następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni C i piec jeszcze przez około 20-25min.
Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki.Smacznego!!!