Wykonanie
Prosty i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków".
Przepis na 1 duży bochenek.675 g białej
mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru2 łyżki
masła280 ml
mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej130 ml letniej
wody (ok. 1/2 szklanki)1 opakowanie (7 g) suchych
drożdży lub 25 g
drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)Jeśli mamy
drożdże świeże, należy je najpierw rozpuścić w
mleku. Jeśli mamy
drożdże suche, postępować jak poniżej.
Mleko i
wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać
mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać
sól,
cukier i
masło oraz
drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w
mleku).Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu
chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.