Wykonanie
Jesień to
cynamon i
kardamon, których na blogu nie może zabraknąć. A jeśli te
przyprawy to oczywiście wypieki skandynawskie. "Kardemummabullar" czyli szwedzkie bułeczki z
kardamonem były na mojej liście od dawna, ale sposób ich formowania przyprawiał mnie o ból głowy ;-). Kiedy w końcu się odważyłam, muszę przyznać, że najtrudniej było na początku, po kilku bułeczkach 'załapałam', a finalne wychodziły już najzgrabniesze :-). Są pyyyszne! Słodziutkie, cudownie maślane z dodatkiem pikantno-cytrynowej nuty kardamonowej. A w moim przepisie i
masła i
kardamonu jest naprawdę sporo. Cukrowa powierzchnia bułeczek wspaniale chrupie, odkrywając mięciutkie bogate wnętrze. Podczas pieczenia nie odchodźcie od piekarnika. Wysoka temperatura i krótki czas pieczenia powodują, że bułeczki mogą się szybko przypalić, więc miejmy na to oko. Kto pierwszy wypróbuje i pochwali się swoimi bułeczkami ? To wyzwanie dla Was!Jeśli macie problem z zakupem zmielonego
kardamonu, jego ziarna wystarczy wyłuskać i dobrze rozgnieść w moździerzu kuchennym.Składniki na 17 sztuk:530 g
mąki pszennej chlebowej250 ml
mleka90 g
cukrupół łyżeczki
soli100 g
masła, roztopionego i przestudzonego12 g
drożdzy suchych lub 25 g
drożdży świeżych7 g
kardamonu, zmielonego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując
mąką. Równomiernie posmarować
kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta,
potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić
ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie poniżej (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).Po wyrośnieciu bułeczki posmarować
syropem cukrowym i oprószyć
cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na
cukier w glazurze i
cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!Nadzienie
kardamonowe:100 g
masła, w temperaturze pokojowej100 g
brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)1.5 łyżki zmielonego
kardamonuWszystkie składniki utrzeć/zmiksować.
Syrop cukrowy:70 ml
wody1 łyżka golden
syrupu *Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.
Cukier kardamonowy:50 g
cukru1 łyżka zmielonego
kardamonuSkładniki wymieszać.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Jeśli nie posiadasz golden
syrupu, przygotuj
syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml
wody z 60 g
cukru, do rozpuszczenia się
cukru.Smacznego :-).