Wykonanie
Chyba nie ma nic lepszego do upieczenia w takie pochmurne, wietrzne dni, jak aromatyczne bułeczki z
cynamonem :-). Po bułeczkach z
kardamonem czas na kanelbullar. Ten wypiek już doskonale znacie, choćby z restauracji w Ikea ;-). Maślane, mocno
cynamonowe, zwinięte prosto - w charakterystyczne
ślimaki, posypane perłowym
cukrem. W Szwecji kanelbullar doczekały się już swojego dnia, który obchodzony jest 4 października. Jak dla mnie - każdy dzień w roku jest dobry na ' kanelbullar day' ;-)Składniki na około 20 sztuk:530 g
mąki pszennej chlebowej250 ml
mleka90 g
cukrupół łyżeczki
soli100 g
masła, roztopionego i przestudzonego12 g
drożdzy suchych lub 25 g
drożdży świeżych5 g
cynamonu, zmielonego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując
mąką. Równomiernie posmarować
cynamonowym nadzieniem. Zwinąć jak naleśnika, by powstała rolada o długości 50 cm. Pokroić ją w plasterki, o grubości około 1,5 - 2 cm, przy pomocy
ostrego noża lub wygodniej -
nitki: kawałek
nitki wkładamy pod zwinięte ciasto, następnie nad nim zaciskamy, krojąc w ten sposób ciasto na kawałki.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).Po wyrośnieciu bułeczki posmarować
syropem cukrowym i posypać perłowym
cukrem. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na
cukier w glazurze szybko się przypalają; nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!Nadzienie
cynamonowe:100 g
masła, w temperaturze pokojowej100 g
brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)1,5 łyżki zmielonego
cynamonuWszystkie składniki utrzeć/zmiksować.
Syrop cukrowy:70 ml
wody1 łyżka golden
syrupu *Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.Ponadto:
cukier perłowy do posypaniaMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Jeśli nie posiadasz golden
syrupu, przygotuj
syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml
wody z 60 g
cukru, do rozpuszczenia się
cukru.Smacznego :-).