Wykonanie
Amerykański słodki chlebek
cynamonowy 'tear & share', czyli w postaci
drożdżowych kuleczek do odrywania. Obłędny, nie można go opisać innym słowem! Słodki, lepiący, mięciutki, pachnący... Może wykorzystacie ostatnie (chyba) dni ciepła i nastawicie ciasto drożdżowe? Wykonanie jest proste i znacie je już z innego podobnego blogowego wypieku - spiced bubble bread . Kuleczki po uformowaniu obtaczamy w roztopionym
maśle i słodkiej posypce cynamonowej, która pod wpływem temperatury zamienia się w karmel, który spływa po całym
chlebku... Tutaj słodkość, kleistość, aromatyczność została podciągnięta do granic możliwości; może dlatego tak trudno się od niego oderwać? ;-).Składniki:490 g
mąki pszennej10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżych250 ml
mleka85 ml
wody50 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soli30 g
masła, roztopionego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o
boku 23 cm.
Ostrym nożem lub nożem do pizzy naciąć ciasto wzdłuż 7
razy by otrzymać 8 pasów, następnie 7
razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę, czyli 64 małe kwadraciki, z których uformować kulki. To jest jeden ze sposobów szybkiego formowania ciasta, można też po prostu odrywać z ciasta małe porcje o wielkości połowy piłeczki do
ping ponga i formować w kulki.Przygotować formę z kominkiem o pojemności 2,5 litra i wysmarować ją łyżką
masła. Uformowane kulki obtaczać najpierw w roztopionym i przestudzonym
maśle a następnie w cynamonowej posypce i układać w formie, jedna obok/na drugiej. Po ułożeniu wszystkich przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do podwojenia objętości na około 45 minut, w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i natychmiast przełożyć z formy na talerz, następnie wystudzić lub podawać ciepły (pozostawienie w formie ciepłego ciasta spowoduje przyklejenie się jego do formy).Cynamonowa posypka:1 szklanka jasnego (miałkiego)
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonuCukier i
cynamon wymieszać.Ponadto:115 g
masła, roztopionego, do obtoczenia kulekMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Mel's Kitchen Cafe .