Wykonanie
Cynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z
cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo,
drożdżowe bułeczki zawijane z
cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów.Bułeczki
cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego.
Cynamonki idealnie nadają się też do zamrożenia; wystarczy upieczone i ostudzone bułeczki włożyć do woreczka lub szczelnego pojemnika spożywczego, a zamrożone, tuż po wyjęciu z zamrażarki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.Z poniższego przepisu przygotujecie 18-20 sztuk .
Składniki:330g
mąki pszennej200ml
wody lub
mleka10g
drożdży świeżych3 i 1/2 łyżki
cukru20g (2 łyżki roztopionego)
masłaszczypta
soliNADZIENIE1-2 łyżeczki
cynamonu3-4 łyżki domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego)20g (2 łyżki roztopionego)
masłaWykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, dodać 1/5 szklanki letniej
wody (lub
mleka), 1/2 łyżki
cukru oraz 2 łyżki
mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu-
masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta-
mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą
wodę (
mleko),
cukier, szczyptę
soli oraz pozostałą
mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto- do ciasta dodać roztopione
masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godz.)-
masło do nadzienia roztopić, ostudzić- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując
mąką, rozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm- placek posmarować
masłem, oprószyć
cynamonem i posypać domowym
cukrem waniliowym- placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy
mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei
- gotowy rulon pokroić delikatnie
ostrym nożem na 18-20 części- każdą bułeczkę ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia- piekarnik nagrzać do temperatury 170-180 stopni, wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone bułeczki ostudzić, ostudzone przechowywać zafoliowane lub w szczelnym pojemniku spożywczym