Wykonanie
Słodkości lubi każdy z nas, prawda? No może prawie każdy. Słodkości w wersji ekstra zdrowej są tym bardziej zachęcające, że nie mają w sobie sztucznych dodatków, mają moc
suszonych owoców i innych dobrodziejstw. Nasze ciała - talie także :) - będą nam wdzięczne za poświęcenie chwili na ich przygotowanie. Ja mam zawsze wrażenie, wiem - tylko wrażenie - że
mogę je jeść bezkarnie ;)
Składniki:1 szkl.
kaszy jaglanejgarść drobno pokrojonych
daktyli1/2 szkl. wiórek
kokosowychcynamonszczypta
kardamonusólmiód2-3 łyzeczki karobu lub
kakaosok z cytrynyoliwa pomarańczowa lub zwykłaprażone
migdały ze skórkąwiórki lub karob do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Kaszę dobrze wypłucz, zalej 3 szklankami wrzątku i dodaj pokrojone
daktyle, wiórki,
cynamon,
kardamon oraz
sól. Gotuj ok. 15 minut.Po ugotowaniu dosłódź do smaku
miodem, dodaj karob lub
kakao,
oliwę. Lekko przestudź.Zwilżonymi dłońmi formuj kulki - do każdej włóż uprażony
migdał. Na koniec obtaczaj we wiórkach lub karobie czy
kakao.
Smacznego :)