Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj na sernik
cytrynowy, mocno
cytrynowy, delikatny, z chrupiącym
spodem i słodkim wierzchem. Po prostu poezja smaku. Uwielbiam serniki i robiłam ich już wiele, ale ten całkowicie skradł mi
serce i wpasował się w moje smaki. Słodkości
cytrynowe kocham, bardzo lubię jak
słodycz właśnie
miesza się z kwaśnym smakiem
cytryny.Przepis na ten sernik pochodzi z książki
Cukiernia Lidla - Pawła Małeckiego. Bardzo mi się ta książka podoba, jest pięknie wydana a przepisy są bardzo ciekawe. Mam zamiar wypróbować kilka.Ten sernik w książce jest z wierzchem
bezowym, ja dałam kajmak. Moim zdaniem super połączenie smaków. Co by tu dużo pisać, serniczek jest obłędny, musicie koniecznie go zrobić.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:Spód- 150 g
herbatników- 100 g
migdałów (dałam blanszowane)- otarta skórka z 1
cytryny- 100 g miękkiego
masłaMasa serowa- 1 kg
twarogu z wiaderka (ja mam wypróbowany od President)- 30 g
żelatyny namoczonej w 60 ml
wody- 200 g
śmietany 30% - ja miałam 36%- 150 g
cukru- 2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią- 4
żółtka- sok z 2
cytryn i otarta skórka z 1
cytryny- 200 g
śmietany 30% - ja miałam 36% ubitej- kajmak (użyłam Helio)-
skórka cytryny (użyłam Helio)Przygotowanie:
Ciasteczka wrzucamy do zmiksowania, można blenderem ja zmiksowałam w moim Thermomix (czas 15sek, obr.6). Dodajemy pokrojone w kostkę
migdały, otartą skórkę z 1
cytryny i
masło, ponownie miksujemy, aby wszystko się wymieszało (Thermomix czas 15 sek, obr.4). Masę przekładamy na tortownicę (u mnie średnica 26 cm) i mocno dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobieg lub 190-200 stopni grzanie góra-dół na 10-12 minut.Do garnka wlewamy
wodę (musi być taki duży i szeroki, aby można było do niego wstawić miskę), doprowadzamy do zagotowania,
żelatynę moczymy w 60 ml
wody. Na garnku umieszczamy miskę i wkładamy do niej 200 g
śmietanki,
cukier,
cukier waniliowy i
żółtka, ubijamy cały czas, aż powstanie taki sos a masa będzie ciepła. Wtedy dodajemy
żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sok z 2
cytryn i skórkę z 1
cytryny oraz
twaróg, mieszamy wszystko aż się składaniki dobrze połączą, ja mieszam trzepaczką. Odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy 200 g ubitej
śmietany i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód
herbatnikowy i chowamy do lodówki na 3 godziny, ja wstawiłam na całą noc.Następnie po wierzchu rozprowadzamy 3-4 łyżki masy kajmakowej i posypujemy
skórką cytrynową kandyzowaną.