Wykonanie
Semiki to chyba najpopularniejsze ciasta na świecie, Lekkie, ciężkie,z
owocami,
czekoladowe, pieczone czy na zimno.Każdy z nich znajdzie swoich amatorów. Ja z racji panujących upałów postawiłam na lekki sernik na zimno o smaku
mango.W takie ciepłe dni jak dziś to idealny deser.I pachnie egzotyką ;-) Przepis na tortownicę 20-22 cmSpód20 dkg drobno pokruszonych
herbatników ( ja akurat miałam owsiane)10 dkg stopionego
masłaMasa serowa300 g
twarogu sernikowego z wiaderka80 g
cukru ( możecie dodać trochę więcej jeśli lubicie słodsze)1,5
owocu mango2,5 łyżki
żelatyny1/4 szklanki ciepłej
wody1 szklanka ubitej
śmietany 30%Owoc do dekoracjiPokruszone
herbatniki mieszamy z roztopionym
masłem i wykładamy nimi dno tortownicy dokładnie ugniatając.Wkładamy do lodówki i schładzamy.W misce ucieramy
twaróg z
cukrem.
Mango obieramy, wyjmujemy pestkę, miksujemy i powstały mus dodajemy do
sera.Wszystko mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i i dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą
śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na spód
ciasteczko wy, i schładzamy w lodówce ok 3 godz. Dekorujemy świeżymi
owocami.