ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

nazwa

Wykonanie

Kolejny dzień to kolejne wyzwanie. Takie postanowienie wymyśliłam sobie w ostatni dzień nowego roku. Ten rok to ciasta, ciasteczka i muffiny, które nigdy mi się nie znudzą. Jako pierwszy na liście pojawił się sernik dlatego też korzystając z chwili wolnego czasu złapałam za tortownicę i wyczarowałam własną – nieco zmodyfikowaną – wersję sernika nowojorskiego. Dużo sera, zapach wanilii i lekka nuta pomarańczy – te określenia opisują go najlepiej
Składniki:
Duże opakowanie herbatników
1 szklanka cukru
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Skórka starta z 1 pomarańczy
Skórka starta z 1 cytryny
3 jajka
2 żółtka
1 szklanka śmietany 30%
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Tortownicę wysmaruj masłem, a dno wyłóż herbatnikami.
Za pomocą miksera ubij ser na kremową masę, stopniowo dodaj cukier i mąkę. Po chwili zwiększ obroty i wmieszaj, cały czas miksując, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, następnie dodaj pojedynczo cały czas miksując, jajka i żółtka. Na koniec wmieszaj śmietanę. Powinna wyjść puszysta masa. Jeśli jest za rzadka możesz dodać nieco mąki.
Włóż nadzienie na wcześniej przygotowane herbatniki. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 110C i piecz przez kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piekarniku przez 2 godziny (dzięki temu sernik nie opadnie). Przykryj i schładzaj w lodówce przez noc.
Przejedź nożem wokół brzegu tortownicy, wyjmij sernik i patrz jak znika z patery!
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/01/sernik-nowojorski.html