Wykonanie
Do zrobienia mazurka użyłam blaszki o wymiarach 29-29cm. Spód wyszedł dosyć cieniutki ale ciasta użyłam także do zrobienia brzegów mazurka i kwiatków, które można pominąć.Składniki na spód:35 dag
mąki pszennej krupczatki10 dag
cukru20 dag
masła1 łyżka gęstej
śmietany2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMąkę z
masłem posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 st.CPianka kajmakowa:puszka (400g) masy kajmakowej (krówkowej)
śmietana kremówka 200 g4 łyżeczki
żelatynyodrobina
wody do rozpuszczenia
żelatynyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzać aż się rozpuści.
Śmietanę ubić na sztywno.
Żelatynę wymieszać z masą kajmakową i dodać ubitą
śmietanę, delikatnie wymieszać.Piankę położyć na wierzch upieczonego mazurka, udekorować wg uznania.Przepis na spód pochodzi ze strony a na piankę kajmakową ze stronySmacznego!Życzę Wszystkim zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!