ßßß Cookit - przepis na mazurek z pianką kajmakową

mazurek z pianką kajmakową

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia mazurka użyłam blaszki o wymiarach 29-29cm. Spód wyszedł dosyć cieniutki ale ciasta użyłam także do zrobienia brzegów mazurka i kwiatków, które można pominąć.
Składniki na spód:
35 dag mąki pszennej krupczatki
10 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę z masłem posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować i piec w temperaturze ok. 200 st.C
Pianka kajmakowa:
puszka (400g) masy kajmakowej (krówkowej)
śmietana kremówka 200 g
4 łyżeczki żelatyny
odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę wymieszać z masą kajmakową i dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
Piankę położyć na wierzch upieczonego mazurka, udekorować wg uznania.
Przepis na spód pochodzi ze strony a na piankę kajmakową ze strony
Smacznego!
Życzę Wszystkim zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2013/03/mazurek-z-pianka-kajmakowa.html