Wykonanie
Sezon na
rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję i nie
mogę się nadziwić, jak to możliwe, że kiedyś go nie lubiłam. Jeśli są jeszcze tacy, którzy kręcą nosem, choć nie wierzę, może przekonam ich dzisiejszym przepisem. Prawdziwa sensacja i do tego taka prościzna. Jeśli lubicie
budyń, sernik i
kaszę jaglaną, to polubicie ten wypiek, ponieważ jest to smakowe połączenie tych elementów. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce w kuchni, poradzicie sobie bez problemu, wystarczy tylko ugotowaną
kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami, ułożyć na
masie pokrojony
rabarbar i upiec. Koniecznie spróbujcie, ja teraz piekę to cudo prawie codziennie.1 torebka
kaszy jaglanej (100 g)1 opakowanie
śmietany roślinnej (250 ml)sok z połowy
cytryny1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukrucukier waniliowynieco
oleju do wysmarowania formy na wierzch:kilka łodyg młodego
rabarbarucukier puderKaszę ugotować według opisu na opakowaniu, ostudzić, zmiksować na gładko z pozostałymi składnikami. Dodać
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i wyłożyć do posmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pokrojony
rabarbar (jeśli jest
młody, nie trzeba obierać).Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 45 minut przy temperaturze 100 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.