ßßß Cookit - przepis na Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem

Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję i nie mogę się nadziwić, jak to możliwe, że kiedyś go nie lubiłam. Jeśli są jeszcze tacy, którzy kręcą nosem, choć nie wierzę, może przekonam ich dzisiejszym przepisem. Prawdziwa sensacja i do tego taka prościzna. Jeśli lubicie budyń, sernik i kaszę jaglaną, to polubicie ten wypiek, ponieważ jest to smakowe połączenie tych elementów. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce w kuchni, poradzicie sobie bez problemu, wystarczy tylko ugotowaną kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami, ułożyć na masie pokrojony rabarbar i upiec. Koniecznie spróbujcie, ja teraz piekę to cudo prawie codziennie.
1 torebka kaszy jaglanej (100 g)
1 opakowanie śmietany roślinnej (250 ml)
sok z połowy cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
nieco oleju do wysmarowania formy na wierzch:
kilka łodyg młodego rabarbaru
cukier puder
Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu, ostudzić, zmiksować na gładko z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i wyłożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pokrojony rabarbar (jeśli jest młody, nie trzeba obierać).
Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 45 minut przy temperaturze 100 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/05/zapiekana-kasza-jaglana-z-rabarbarem.html