Wykonanie

Oj zaniedbuję mój blog.... ale jak tu stać przy garach z 1,5 metrowym obwodem brzucha ;) lada dzień urodzę, ogarnę się i mam nadzieję, że
wrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami.....Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką
cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku
czekoladowego całość polałam
czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do
cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz,
póki nie ma jeszcze
owoców, pyszna z
mlekiem..

150g
jogurtu naturalnego150g
oleju3
jajka200g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoskórka starta z 1/2
cytryny175g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanejDo polania/posypania:
czekolada lub
cukier puder lub dowolny
lukier.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka osobno ucieramy z
cukrem i
jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy
olej, dodajemy
cukier waniliowy i
skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie
mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z
białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy tym na co mamy ochotę.Smacznego!