ßßß Cookit - przepis na Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima

Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima

nazwa

Wykonanie

Oj zaniedbuję mój blog.... ale jak tu stać przy garach z 1,5 metrowym obwodem brzucha ;) lada dzień urodzę, ogarnę się i mam nadzieję, że wrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami.....
Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna z mlekiem..
150g jogurtu naturalnego
150g oleju
3 jajka
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z 1/2 cytryny
175g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
Do polania/posypania:
czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy tym na co mamy ochotę.
Smacznego!
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2013/05/nigella-i-jej-babka-jogurtowa-z.html