ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na taką babkę ,a raczej podobną widziałam już na kilku blogach.. Piekłam taką podobną [ tylko z mąki pszennej] i muszę przyznać , że ta babka jest o wiele smaczniejsza... Nawet nie zdążyłam polukrować, została posypana cukrem pudrem wymieszanym z kakao... Przepis znalazłam na blogu Kolorowo w kuchni i cytuję za autorką.
4 jajka
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
150 ml oleju
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z jednej cytryny
Lukier
2-3 kopiaste łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Jaja ubijamy z cukrem, i cukrem waniliowym.Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wlewamy stopniowo olej.Cały czas miksujemy.Na koniec wsypujemy otartą( na małych oczkach )skórkę z cytryny i sok ,miksujemy jeszcze 2 minuty.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką foremki (najlepiej z kominem)
pieczemy w 180 st.C 40 minut (sprawdzamy patyczkiem ,czy się upiekła)
Lukier:
cukier puder ucieramy z sokiem,i polewamy nim babkę.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2011.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/04/babka-ctytrynowa.html