Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie
cytryny i
maku w wypiekach. I gdy ostatnio robiłam babkę
makową, postanowiłam podążać za swoim uwielbieniem do duetu
cytryna-
mak i zamiast zwykłej makowej babki zrobiłam babkę makowa z lekką,
cytrynową nutą. W połączeniu z
cytrynowym lukrem jest fajnie tworzy lekkie i orzeźwiające ciasto z kwaskowym posmakiem. Idealnie nada się na nadchodzącą Wielkanoc.Składniki (1 forma do babki z tuleją 16cm):ciasto- 200 g
masła- szklanka
mąki- szklanka
cukru- 3/4 szklanki
maku- 4
jajka- sok z 1
cytryny- łyżeczka
cukru waniliowego- łyżeczka
proszku do pieczenialukier cytrynowy- 2/3 szklanki
cukru pudru- sok z 1/2
cytrynyMasło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na pianę a
żółtka ucieramy z
cukrem. Do
żółtek z
cukrem dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sok z cytryny i ostudzone
masło (miksujemy na niskich obrotach). Do masy dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy całość, dosypując partiami suchy
mak. Ciasto przelewamy do wysmarowanej
masłem (nie podsypujemy dodatkowo
bułką tartą!) formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45-50 min (do 'suchego patyczka'). Babkę możemy polać
cytrynowym lukrem* (dokładnie ucieramy
cukier z
sokiem cytryny).
Lukier można dodatkowo posypać (dla ozdoby i smaku)
makiem lub otartą
skórką z cytryny.*
Lukier nie powinien być całkiem przezroczysty. Musi być też gość gęsty, dzięki
czemu nie spłynie po babce a pozostanie na jej górze. (na zdjęciu
lukier zrobiony został z innych proporcji stąd jego forma nie zgadza się z tym, co napisałam w dwóch poprzednich zdaniach).
Mak sprawia,że ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne. Musi jednak pozostawać pod przykryciem.