ßßß Cookit - przepis na Babka delikatna i puszysta mojej babci

Babka delikatna i puszysta mojej babci

nazwa

Wykonanie

Lista składników
6 jajek 6 łyżek oleju 6 łyżek mąki tortowej 250 g kasi lub masła 1 i 1/2 szklanki cukru paczka cukru waniliowego 2 szklanki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka octu 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Po śmierci mojej kochanej mamuśki często otwieram jej zeszyt z przepisami . Jakaś cząstka jej tam jest. Ten przepis jest od mojej babci, bardzo prosta i pyszna babeczka. Mama też lubiła zapisywać przepisy rodzinne w swoim zeszycie. Czuję trochę jak bym z nią piekła. Tak mi jej brakuje 🙁
Wykonanie ciasta – margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać po żółtku. Podczas mieszania wlać olej, sok z cytryny, olej i dodawać w między czasie po łyżce kartoflanki, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać już bardzo delikatnie.
Ciasto wylać do formy do pieczenia babki. ja mam sylikonową więc nie trzeba smarować. Jeśli macie tradycyjną, trzeba posmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 120 C, włożyć formę z ciastem zwiększyć temperaturę do 180 C i piec babkę 50 minut. Po upieczeniu zostawić w formie 5 minut, następnie wyjąć. Polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Puszysta pyszna babeczka. Polecam.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/babka-delikatna-i-puszysta-mojej-babci