Wykonanie
Dzisiaj na blogu obiecany przepis na „mokrą” babkę mojej mamy.Zdecydowanie jest on moim numerem jeden wśród wszystkich wypróbowanych.Jak już wcześniej
pisałam uwielbiam babki wilgotne, a ta do nich właśnie należy.Smakiem przypomina babkę gotowaną i nie jest trudna w przygotowaniu.Potrzebujemy:6
jajek1 kostka Kasi2 szklanki
cukru6 łyżek
oleju2 szklanki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
mąki tortowej2 łyżki
octu2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Tłuszcz ucieramy z
cukrem dodając stopniowo po
żółtku.Następnie dodajemy po jednym
białku i ucieramy.Dolewamy
olej i wsypujemy wszystkie produkty suche(
mąkę z kartoflanką i
proszkiem do pieczenia).Na koniec dodajemy
ocet. Wszystko dobrze ucieramy.Wlewamy do formy (najlepiej do okrągłej, do babki).Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni (piekę używając termoobiegu).Po upieczeniu lukrujemy lub polewamy
polewą czekoladową.Polecam… Pyszności <3
A z wyskrobanego ciasta powstały piękne babeczki do święconki
Brak powiązanych wpisów.