ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowe

Ciasto rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
5 łodyg rabarbaru
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki ekstraktu waniliowego
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (wcześniej posypany odrobiną cukru).
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
ŚMIETANOWE CIASTO Z RABARBAREM(na formę 28x40 cm)
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g kwaśnej śmietany
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, osuszamy i tniemy na kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Nadal miksując na wolnych obrotach dodajemy stopniowo śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze tylko tyle żeby składniki się połączyły.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, układamy kawałki rabarbaru i posypujemy 3 łyżkami cukru.
Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/04/ciasto-rabarbarowe.html