Wykonanie
Przepis od lat krąży po różnych forach internetowych. Pamiętam, jak piekłam ją pierwszy raz, próba ta zakończyła się kompletnym zakalcem. I nie było powtórki, aż do tej
pory :-). Tym razem z tego przepisu. Babka jest miękka, nie za słodka, mało aromatyczna. Jej smak wzbogaca
lukier cytrynowy. Najlepsza ze szklanką lemoniady! Choć w smaku dla mnie przeciętna, wiem, że jest lubiana, a Wy nie będziecie się kierować wyłącznie moją subiektywną opinią ;-).Składniki:225 g
jogurtu naturalnego200 g drobnego
cukru do wypieków150 ml
oleju450 g
mąki pszennej4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół opakowania
cukru waniliowego (8 g)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Jajka (w całości) i
cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Stopniowo wlewać
olej, cały czas miksując. Dodawać
mąkę pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia na zmianę z
jogurtem, w
trzech turach, wymieszać szpatułką.Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Udekorować lukrem
cytrynowym: 3/4 szklanki
cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami
soku z cytryny.* zamiast można użyć ekstraktu z
wanilii lub
cytrynySmacznego :-).