Wykonanie
Pasztet z
marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z
jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do
pieczywa z
sosem chrzanowym jest bardzo pyszny. Mój mąż jest jego zwolennikiem, polecam.
SKŁADNIKI :1 kg
marchewki1 litr
bulionu1 łyżka
masła1 opakowanie 450 g
mrożonych warzyw (
kalafior,
brokuł )1/2 puszki
groszku4
jajka4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka z czubkiem
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smaku1 ząbek
czosnku. przeciśnięty przez praskęsok z 1
cytryny2 łyżki gęstej
śmietanypęczek
natki pietruszkidodatkowo 4
jajka ugotowane na twardoPRZYGOTOWANIE :
Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w
bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę.
Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce
masła do momentu aż płyny odparują.Do dużej miski przekładamy zmieloną
marchew, odcedzony
groszek, warzywa,
mąki, pokrojoną
natkę pietruszki,
sok z cytryny i
przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy
jajka.Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną
wodą.Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową i chłodzimy go kilka godzin w lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego.Uwagi; pasztet jest już dobry zaraz po upieczeniu, tylko lepiej go kroić po schłodzeniu, wtedy jest bardziej zwarty. Polecam do niego odrobinę sosu np.
chrzanowego wtedy pasztet jest mniej słodki a bardziej wyrazisty w smaku.