ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem kalafiorowy z migdałami :)

Zupa - krem kalafiorowy z migdałami :)

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatna w smaku i lekka zupa.Doskonale komponuje się z chrupiącą grzanką.Odpowiednia,by zaspokoić pierwszy głód:)
1 kalafior
2 nieduże cebule
masło do podsmażenia warzyw i grzanek
bułka panini lub ciabatta na grzanki-ilość grzanek na porcję wg.uznania,u mnie z 1 bułki wyszło 10 kromeczek
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
1-1,5 l bulionu drobiowego/warzywnego-u mnie drobiowy
natka pietruszki do zupy i do posypania na talerzu
odrobina śmietany
5-10 dkg zmielonych zblanszowanych wcześniej migdałów
W garnku rozgrzewam część masła i smażę na nim pokorjone w kostkę cebule do zezłocenia,dorzucam opłukane małe różyczki kalafiora i smażę,aż nabierze lekko złotego koloru.Dolewam bulion i gotuję 10 min.dosypuję migdały,doprawiam przyprawami i gotuję kolejne 10 min.Dodaję posiekaną natkę,część zostawiam do posypania na talerzu,dolewam kilka łyżek śmietany i blenduję całość.Na patelni roztapiam resztę masła i smażę na rumiano kromeczki bułki.Gotową zupę nalewam na talerze,posypuję natką i podaję z grzankami.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/04/krem-kalafiorowy-z-migdaami.html