Wykonanie
Bardzo delikatna w smaku i lekka zupa.Doskonale komponuje się z chrupiącą grzanką.Odpowiednia,by zaspokoić pierwszy głód:)
1
kalafior2 nieduże
cebulemasło do podsmażenia warzyw i grzanek
bułka panini lub ciabatta na grzanki-ilość grzanek na porcję wg.uznania,u mnie z 1
bułki wyszło 10 kromeczek
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa1-1,5 l
bulionu drobiowego/warzywnego-u mnie drobiowy
natka pietruszki do zupy i do posypania na talerzuodrobina
śmietany5-10 dkg zmielonych zblanszowanych wcześniej
migdałówW garnku rozgrzewam część
masła i smażę na nim pokorjone w kostkę
cebule do zezłocenia,dorzucam opłukane małe różyczki
kalafiora i smażę,aż nabierze lekko złotego koloru.Dolewam
bulion i gotuję 10 min.dosypuję
migdały,doprawiam
przyprawami i gotuję kolejne 10 min.Dodaję posiekaną
natkę,część zostawiam do posypania na talerzu,dolewam kilka łyżek
śmietany i blenduję całość.Na patelni roztapiam resztę
masła i smażę na rumiano kromeczki
bułki.Gotową zupę nalewam na talerze,posypuję
natką i podaję z grzankami.Smacznego!!!