Znam ten przepis od zawsze nawet nie wiem od kogo (tak długo), smakują o wiele lepiej niż zwykłe placki ziemniaczane! Gorąco polecamSkładniki na około 12 placuszków:2 duże marchewki1 duży ziemniak1.5 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka natki pietruszki1 jajkosól do smakupieprz do smaku1 cebulka1 ząbek czosnkuMarchewki, ziemniaka i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Następnie dodać jajko, mąki, potarty ząbek czosnku, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i od razu smażyć, formując nie grube placuszki na rozgrzanym oleju.*Jeżeli będzie potrzeba odcisnąć soki z ziemniaków*Placuszki "piją" dużo tłuszczu, po usmażeniu radze kłaść je na papierowy ręcznik*Żeby sprawdzić czy wsypałam dość soli smażę najpierw mały placuszek i go smakuję*Najlepiej smakują z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną