Wykonanie
Myślałam, że w tym roku już nie zobaczę zimy w Solingen, jeszcze niedawno było 14 stopni i powoli zaczęłam cieszyć się z pierwszych oznak wiosny. A tu jebud: zima! I to taka z przytupem. Zimno i śniegu jak nigdy. Na rozgrzewkę polecam bardzo prostą i lekką zupę
brokułową.Lista zakupów :1.5 l
bulionu2
brokuły (każdy po 500 g)2 ząbki
czosnkułyżeczka
masła100 g
śmietany 20 %
sól,
pieprzkilka łyżek pestek dyni do posypania gotowej zupyew.nać
pietruszki do przybrania
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Gotowe przesypać do miseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżeczkę
masła.
Czosnek posiekać i zeszklić na
maśle. Odstawić.
Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Zagotować
bulion, wrzucić
brokuły. Zmniejszyć ogień i gotować razem ok. 10-12 min. Zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
śmietanę i ponownie zmiksować. Zupę krem podawać posypaną
pestkami dyni i ewentualnie posiekaną nacią
pietruszki.
Czy ktoś z Was próbował zupy bursztynowej? Na povoli o tym piszemy :)Smacznego :)