Wykonanie
Dziś lekki obiad.W modzie są wszelkiego rodzaju kremy, dlatego u nas będą one często gościć.SKŁADNIKI:1 kg
brokułów1,5 litra
bulionu1 łyżka
masła3 ząbki
czosnku2-3 łyżki
jogurtu naturalnego lub greckiego
groszek ptysiowy lub grzanki
sól,
pieprzWYKONANIE:Podstawą prawie każdej zupy jest
bulion, więc do kremu z
brokułów też takowy musimy przygotować. Jeśli mamy więcej czasu gotujemy własny, pyszny
bulion warzywny. Jeśli mamy mniej.. do przygotowania
bulionu będą potrzebne
kostki rosołowe. Ważne aby powstało 1,5 litra gorącego
bulionu warzywnego.
Brokuły myjemy i kroimy w plasterki, podobnie jak
czosnek. Na rozgrzanej patelni klarujemy
masło i smażymy na nim
czosnek. Trzeba uważać, żeby się nie spalił - przypalony
czosnek zepsuje smak całej potrawy! Następnie dodajemy pokrojone
brokuły, chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Tak przygotowane
brokuły zalewamy
bulionem i gotujemy aż całkiem zmiękną. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość blendujemy na gładki krem. Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie uzupełniamy
przyprawy. Na koniec dodajemy
jogurt naturalny, mieszamy.Przed podaniem krem z
brokułów posypujemy
groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!