Brokuły polane sosem serowym? Ta zupa to obiadowa wersja tego "eleganckiego" dania.Zrobione po to, by podnieść się na duchu. By stanąć przed lustrem i powiedzieć "tak, potrafię gotować".Żartowałam. Tak naprawdę to zupa na życzenie chłopaka .Składniki na 2 duże porcjezupa:500g brokułów1 szklanka bulionu z warzyw (najlepiej z gotowania marchewki, pietruszki i selera)1 ząbek czosnkuszczypta chilli, sól, pieprzBrokuły gotować przez 7-8 minut. Po tym czasie odstawić na chwilkę (ostudzić) i zmiksować, doprawić, dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.sos:1/4 szklanki śmietany minimum 18%1/4 szklanki bulionu z warzyw200g sera brie2 garstki orzechów włoskich1 szalotkamasło (do smażenia)1-2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzSer obrać ze skórki i rozdrobnić. Orzechy drobno posiekać. Szalotkę zeszklić na maśle. Dolać do niej śmietanę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Dodać do sosu ser i wymieszać (ser powinien się rozpuścić). Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.Orzechy uprażyć na suchej patelni i dodać do sosu.Połowę sosu wymieszać z kremem brokułowym. Resztą udekorować zupę. Ja dodatkowo podałam z jajkiem ugotowanym w koszulce (inspiracja pochodzi z kwestii smaku).