Wykonanie
Tak wiem, spóźniłam się, bo wczoraj był dzień najlepszy na zielone przysmaki... Jednak mimo tego, nie zamierzam rezygnować z pokazania Wam tej zupy i podania Wam przepisu, zwłaszcza, że szczerze przyznam, że nigdy nie
jadłam lepszej zupy krem, nie tylko z
brokuła, ale w ogóle.Jeśli mamy już gotowy
wywar z warzyw to zrobienie jej zajmie nam nie więcej niż 30 minut, dlatego naprawdę warto jej spróbować :)Krem
brokułowyPotrzebujemy:ok 1kg
brokuła2 m ałych
porówwywar u z warzyw (lub 2
marchewek,
pietruszk i,
pora i
selera :))3 ząbków
czosnkułyżki
masłałyżeczki
suszonego estragonuśmietany do zup (opcjonalnie)
solipieprzuparmezanu (opcjonalnie)
Pora kroimy i obsmażamy na
maśle, dodajemy posiekany
czosnek. Dorzucamy
brokuła podzielonego na różyczki i zalewamy całość
wywarem. Doprawiamy
solą i
estragonem, gotujemy ok 15 minut, aż
brokuł zmięknie.Następnie całość miksujemy i doprawiamy ewentualnie
solą i
pieprzem. Dodajemy
śmietany do smaku (lub nie dodajemy).Przed podaniem posypujemy nałożone do miski porcje
parmezanem (opcjonalnie) i podajemy z grzankami,
groszkiem ptysiowym lub czym dusza zapragnie.
Przepis dodaję do akcji: