ßßß Cookit - przepis na Tarta ze Szpinakiem Fetą i Pomidorami

Tarta ze Szpinakiem Fetą i Pomidorami

nazwa

Wykonanie

Nie ma jak tarta! Słodka czy wytrawna, na spodzie kruchym albo z ciasta francuskiego...
Wybór smaków, składników jest nieograniczony, a na dodatek świetnie wygląda i z reguły wszystkim smakuje.
Czy znacie bardziej uniwersalne danie?
Dziś zapraszam na jedno z m o ich ulubionych wytrawnych połączeń.
Składniki na formę o śr.26-28 cm
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej typ 450-650
150g masła
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 duże jajo
Farsz:
opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
140g sera feta
4-5 jaj ( w zależności od wielkości)
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 duży pomidor
2 małe ząbki czosnku lub 1 dorodny
1 łyżeczka klarowanego masła
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto:
Z m ą ki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.
Farsz:
Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plasterki
Szpinak wrzucamy na patelnię na odrobinie masła klarowanego, podgrzewamy mieszając aż nam się całkowicie rozmrozi i wyparuje ew. nadmiar wody. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, odrobinkę soli i pieprzu.
Fetę rozdrabniamy /rozcieramy palcami na mniejsze kawałki
Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale bardzo delikatnie.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę szpinaku , a następnie posypujemy ją rozkruszoną fetą. Całość zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora. Pomidora posypujemy pieprzem i oregano.
Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C grzałka góra dó ł)
Collagenocholics - Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/05/tarta-ze-szpinakiem-feta-i-pomidorami.html