Wykonanie
Nie ma jak
tarta! Słodka czy wytrawna, na spodzie kruchym albo z
ciasta francuskiego...Wybór smaków, składników jest nieograniczony, a na dodatek świetnie wygląda i z reguły wszystkim smakuje.Czy znacie bardziej uniwersalne danie?Dziś zapraszam na jedno z m o ich ulubionych wytrawnych połączeń.
Składniki na formę o śr.26-28 cmCiasto kruche:250g
mąki pszennej typ 450-650150g
masła1 płaska łyżeczka
soli morskiej1 duże
jajoFarsz:opakowanie (450g)
mrożonego szpinaku140g
sera feta4-5 jaj ( w zależności od wielkości)2 łyżki gęstej
śmietany 18%1 duży
pomidor2 małe ząbki
czosnku lub 1 dorodny1 łyżeczka klarowanego
masładuża szczypta
gałki muszkatołowejszczypta
suszonego oreganosól,
pieprz do smakuWykonanie:Ciasto:Z m ą ki,
masła i
jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i
boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa
solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.Farsz:
Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plasterki
Szpinak wrzucamy na patelnię na odrobinie
masła klarowanego, podgrzewamy mieszając aż nam się całkowicie rozmrozi i wyparuje ew. nadmiar
wody. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę
czosnek,
gałkę muszkatołową, odrobinkę
soli i
pieprzu.
Fetę rozdrabniamy /rozcieramy palcami na mniejsze kawałki
Jaja mieszamy ze
śmietaną, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, ale bardzo delikatnie.Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę
szpinaku , a następnie posypujemy ją rozkruszoną
fetą. Całość zalewamy sosem
śmietanowo-jajecznym. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry
pomidora.
Pomidora posypujemy
pieprzem i
oregano.Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C grzałka góra dó ł)
Collagenocholics - Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się skóryŻyczę Wam Smacznego! :-)