Wykonanie
Witam kochani. Zupa szczawiowa jest najlepsza na wiosnę a mój sposób jest bardzo prosty. Pomaga mi w tym w kilka sekund ulubiony pomocnik - blender.
Składniki na 4 porcjekilka deko szczawiu -2-3 garście2-3 łyżki
śmietany (u mnie mix pół na pół z
jogurtem)mała posiekana
cebula plus łyżka tłuszczu do jej podsmażenia1 łyżka ze sporym brzuszkiem
mąki pszennej lub nieco mniej ziemniaczanej1/4 szklanki zimnej
wodyłyżeczka
cukru (opcjonalnie)
sól,
pieprz według uznaniadodatkowo:ugotowane
ziemniaki lub na przykład
makaron czy
kasza1, 5 litra
wody gotującej4
jajka ugotowane na twardoPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmie
Szczaw pozbawiam ogonków. Opłukuję w wodzie. Wstawiam garnek z około 1,5 lita
wody na grzaniu. Osączony
szczaw upycham w blenderze. Dodaję do niego
śmietanę,
jogurt,
mąkę,
przyprawy, trochę
wody,
cebulkę zrumienioną. Miksuję całość i wlewam do
wody, kiedy ta właśnie zaczyna się gotować. Mieszam całość i zaraz jak się zagotuje zestawiam z grzania. Gotowe!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika