Wykonanie
Nie znam nikogo, kto by nie lubił placków ziemniaczanych. Wiadomo, to przecież jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Proste, tanie i pyszne. Tradycyjnie robimy je z surowych
ziemniaków, startych na tarce o małych oczkach. Najlepsze na placki są
ziemniaki o
żółtym miąższu i te starsze, gdyż zawierają więcej
skrobii. Właśnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas. Najsmaczniejsze są gorące, prosto z patelni.
Składniki:1 kg
ziemniaków2
jajka2 łyżki
mąki1
cebulasól,
pieprz z młynka
olej do smażeniado podania:
śmietana lub
jogurt i
cukierWykonanie:
Ziemniaki i
cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Możemy się posłużyć również robotem kuchennym, który tą niewdzięczną pracę wykona za nas. Kilo
ziemniaków to jednak spora ilość do
tarcia. Nadmiar
wody, który zbierze się po odstaniu odlać, a osiadłą na dnie
skrobię dodać do ciasta ziemniaczanegoDodać
jajka,
mąkę oraz
sól i
pieprz. Całość wymieszać.Rozgrzać
olej na patelni. Kłaść niewielkie porcje ciasta (1 pełna łyżka), spłaszczyć i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać ze
śmietaną lub
jogurtem posypane
cukrem. Ten wariant to mój ulubiony. Choć niektórzy uważają, że
cukier i
cebula wykluczają się
smakowo. Może tak jest, ale nie w plackach ziemniaczanych. Świetne są również z
musem jabłkowym. To z kolei ulubiony niemiecki dodatek do placków. Wariant wytrawny z
sosem pieczarkowym lub
grzybowym też znajdzie wielu amatorów.Uwagi: najsmaczniejsze placki, to te z mocno chrupiącym brzegiem. By takie placki upiec należy spełnić kilka warunków. Ciasto na placki rozkładamy cienką warstwą na mocno rozgrzanym tluszczu.
Winę za gumowate i mało chrupiące placki ponosi za duży dodatek
mąki. Możemy ją pomniąć całkowicie, mocniej odciskając wtedy
wodę, lub nie dodawać więcej
mąki niż 1 łyżkę na 1
jajko.Życzę bardzo chrupiących placków!