ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu . Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!
Składniki:
600 g ziemniaków
250-300 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej
kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać
starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem
kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/02/placki-ziemniaczane-z-kiszona-kapusta.html