Wykonanie
Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu . Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem
kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek
kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!
Składniki:600 g
ziemniaków250-300 g
kiszonej kapusty1
cebula1
jajko2-3 łyżki
mąkisól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
ziemniaki oraz
cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej
kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekaćstarte
ziemniaki wymieszać z posiekaną
kapustą,
jajkiem i
mąką. Ciasto doprawić
solą i
pieprzemkłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany
olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczupodawać z kleksem kwaśnej
śmietany lub
jogurtuSMACZNEGO !