Wykonanie
Przepis pochodzi z tej oto pocztówki, z 44
serii pocztówek o tematyce "Przepisy kulinarne" z 1986r.
Oryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem.Składniki:ciasto:7 - 8
ziemniaków średniej wielkości1 szklanka
mąki1
jajkoolej do smażeniaFarsz I20 dag gotowanego
mięsa (wieprzowe lub wołowe)1 mała
cebula1
jajko1 łyżka
śmietanysól,
pieprzMięso przepuścić przez maszynkę wraz z
cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.Farsz II1 szklanka ugotowanej
kapusty kiszonejkilka
grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub
pieczarek(poddusić)Łyżka
oleju,
sól,
pieprzKapustę i
grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać
mąkę,
jajko, posolić i wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i
sosem grzybowym lub
śmietanowym.