Wykonanie
Opis : Placki ziemniaczane to pyszne polskie danie, które wydaje mi się, że każdy robi według swojej wersji i na tzw. "oko". Ja przedstawiam Wam moją wersję, która występuje w większości przepisów na placki ziemniaczane. Nie dodaję do nich dużej ilości
mąki, aby placki nie utworzyły masy ziemniaczanej, ale
mąka je tylko lekko zespoiła, wtedy czujemy, że w środku znajdują się
ziemniaki. Przepis jest podstawowy i można go modyfikować w zależności od tego, jak chcemy podać placki.U mnie w domu placki były podawane zawsze na słodko, więc przepis jest dostosowany łagodnością do tej wersji. Wiem, że inni podają placki ziemniaczane na ostro, wtedy należy je przyrządzić bardziej pikantnie z większą ilością
pieprzu i
cebuli. Propozycją podania placków ziemniaczanych, z którymi się spotkałam to
cukier, gęsta
śmietaną i
cukier, gęsta
śmietana i przesmażone
pieczarki z
cebulką,
ketchup oraz gulasz
mięsno-warzywny (wtedy placki nazywane są plackami po węgiersku).Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis rodzinny i ogólnodostępnyIlość : ok. 15 placków ziemniaczanych kładzionych od 1. łyżkiSkładniki :1,2-1,3 kg
ziemniaków (to wychodzi ok. 1 kg ostruganych
ziemniaków)1 duże
jajko1 mała
cebula2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)1-1,5 łyżki
mąki pszennejsólpieprzolej do smażeniaskładnik dodatkowy do podania-u mnie jest to
śmietana i
cukierPrzygotowanie :
Ziemniaki ostrugać w miarę cienko.Zetrzeć całość na tarce na najmniejszych oczkach na tzw. "papkę" lub zetrzeć połowę na najmniejszych oczkach i drugą połowę na średnich oczkach (w drugim przypadku wydaje mi się, że nie ma różnicy, a jesli ktoś używa zwyklej tarki, to tarcie idzie szybciej).Jeśli
ziemniaki posiadają dużo
wody, należy ją odlać.Dodać
jajko.Dodać drobno pokrojoną
cebulę lub startą na tarce.Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę.Wymieszać.Dodać
mąkę dla uzyskania odpowiednej konsystencji, czyli lekko zespojonej.Doprawić
solą i
pieprzem w zalezności od wersji podania placków.Wymieszać.Rozgrzać
olej na patelni (placki powinny smażyć się na głebszym
oleju, ponieważ chłoną dużo tłuszczu, ale nie jest to koniecznością).Nakładać na patelnię 1 czubatą łyżkę masy ziemniaczanej i spłaszczyć ją, aby powstał średnio-cienki lub cienki placek w zalezności od naszych upodobań.Smażyć placki z obu stron na średnim lub większym płomieniu, na kolor rumiany.Placki można odsączyc z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podawać natychmiast po usmażeniu każdej partii, ponieważ wtedy sa najsmaczniejsze.