Placki Ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Opis : Placki ziemniaczane to pyszne polskie danie, które wydaje mi się, że każdy robi według swojej wersji i na tzw. "oko". Ja przedstawiam Wam moją wersję, która występuje w większości przepisów na placki ziemniaczane. Nie dodaję do nich dużej ilości mąki, aby placki nie utworzyły masy ziemniaczanej, ale mąka je tylko lekko zespoiła, wtedy czujemy, że w środku znajdują się ziemniaki. Przepis jest podstawowy i można go modyfikować w zależności od tego, jak chcemy podać placki.
U mnie w domu placki były podawane zawsze na słodko, więc przepis jest dostosowany łagodnością do tej wersji. Wiem, że inni podają placki ziemniaczane na ostro, wtedy należy je przyrządzić bardziej pikantnie z większą ilością pieprzu i cebuli. Propozycją podania placków ziemniaczanych, z którymi się spotkałam to cukier, gęsta śmietaną i cukier, gęsta śmietana i przesmażone pieczarki z cebulką, ketchup oraz gulasz mięsno-warzywny (wtedy placki nazywane są plackami po węgiersku).
Polecam szczerze.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis rodzinny i ogólnodostępny
Ilość : ok. 15 placków ziemniaczanych kładzionych od 1. łyżki
Składniki :
1,2-1,3 kg ziemniaków (to wychodzi ok. 1 kg ostruganych ziemniaków)
1 duże jajko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1-1,5 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
składnik dodatkowy do podania-u mnie jest to śmietana i cukier
Przygotowanie :
Ziemniaki ostrugać w miarę cienko.
Zetrzeć całość na tarce na najmniejszych oczkach na tzw. "papkę" lub zetrzeć połowę na najmniejszych oczkach i drugą połowę na średnich oczkach (w drugim przypadku wydaje mi się, że nie ma różnicy, a jesli ktoś używa zwyklej tarki, to tarcie idzie szybciej).
Jeśli ziemniaki posiadają dużo wody, należy ją odlać.
Dodać jajko.
Dodać drobno pokrojoną cebulę lub startą na tarce.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wymieszać.
Dodać mąkę dla uzyskania odpowiednej konsystencji, czyli lekko zespojonej.
Doprawić solą i pieprzem w zalezności od wersji podania placków.
Wymieszać.
Rozgrzać olej na patelni (placki powinny smażyć się na głebszym oleju, ponieważ chłoną dużo tłuszczu, ale nie jest to koniecznością).
Nakładać na patelnię 1 czubatą łyżkę masy ziemniaczanej i spłaszczyć ją, aby powstał średnio-cienki lub cienki placek w zalezności od naszych upodobań.
Smażyć placki z obu stron na średnim lub większym płomieniu, na kolor rumiany.
Placki można odsączyc z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać natychmiast po usmażeniu każdej partii, ponieważ wtedy sa najsmaczniejsze.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/04/placki-ziemniaczane.html