ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch.
Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków.
Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami.
Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego.
Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną.
Składniki:
2 duże pory ( białe i jasno zielone części)
1 cebula
1 marchewka
2-3 ziemniaki
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1-1,5 litra bulionu
1-2 łyżki oliwy extra vergine
40 g masła
opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego
sól
biały pieprz
słodka wędzona papryka
Do podania:
grzanki czosnkowe
śmietanka 12%
słodka wędzona papryka
Pora dokładnie umyłam.
Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki.
Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki.
W garnku rozgrzałam masło.
Wrzuciłam pokrojoną cebulę.
Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty.
Dodałam do niej pozostałe warzywa.
Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe.
Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły.
Wlałam bulion.
Zagotowałam.
Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Doprawiłam zupę.
Wyjęłam ziele angielskie, liście laurowe i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.
Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony.
Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak.
Bagietkę pokroiłam w małą kostkę.
Podpiekłam na suchej patelni.
Skropiłam grzanki oliwą z oliwek.
Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką.
Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek.
Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami.
Smacznego!
Polecam inne zupy krem:
zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami
zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym
zupa szczawiowa
indyjska kremowa zupa z kalafiora z imbirem
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2016/03/zupa-krem-z-pora-i-ziemniakow.html