Wykonanie
jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch.Można pominąć
marchewkę i użyć tylko
pora i
ziemniaków.Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami.Ciekawym dodatkiem jest dodanie
topionego serka śmietankowego.Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę
oliwą extra vergine lub
śmietaną.
Składniki:2 duże
pory ( białe i jasno zielone części)1
cebula1
marchewka2-3
ziemniaki3
listki laurowe6 ziarenek
ziela angielskiego1-1,5 litra
bulionu1-2 łyżki
oliwy extra vergine40 g
masłaopcjonalnie: 100 g
śmietankowego serka topionego
sólbiały pieprzsłodka wędzona
paprykaDo podania:grzanki
czosnkoweśmietanka 12%słodka wędzona
paprykaPora dokładnie umyłam.Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki.Pokroiłam również w kostkę
marchewkę i
ziemniaki.
W garnku rozgrzałam
masło.Wrzuciłam pokrojoną
cebulę.Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty.
Dodałam do niej pozostałe warzywa.Wrzuciłam
ziele angielskie i
liście laurowe.
Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły.
Wlałam
bulion.Zagotowałam.Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Doprawiłam zupę.Wyjęłam
ziele angielskie,
liście laurowe i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.
Tak jak
pisałam - dodałam jeszcze
śmietankowy serek topiony.Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale
daje on fajny
śmietankowy smak.
Bagietkę pokroiłam w małą kostkę.Podpiekłam na suchej patelni.
Skropiłam grzanki
oliwą z oliwek.Posypałam
solą, ulubionymi
ziołami, granulowanym
czosnkiem i
ostrą papryką.Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek.
Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić
śmietanką i podawać z grzankami.Smacznego!
Polecam inne zupy krem:zupa krem ze świeżych
grzybów leśnych z kładzionymi kluskami
zupa krem z
kalafiora z
mleczkiem kokosowymzupa krem z dyni z
imbirem i
mleczkiem kokosowymzupa szczawiowa
indyjska kremowa zupa z
kalafiora z
imbirem