Wykonanie
Zwykła, można powiedzieć nawet wiejska zupa. Prosta, przaśna, ale w tym właśnie tkwi jej siła i cały smak.
składniki:30 dkg świeżych
kurek4-5
ziemniaków1 mała
cebula1 kawałeczek
pora, 5 cm1 mała
marchewkakilka łyżek
śmietany 12%1 czubata łyżka
masła1 łyżeczka
mąki pszennej3 - 4 łyżki posiekanej
natki pietruszkido smaku:
sól,
pieprz biały mielonysposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyściłam i wypłukałam z piasku, osączyłam dobrze na sicie.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę.
Pora po opłukaniu posiekałam w ćwierć plasterki a obraną
cebulę w kosteczkę.
Ziemniaki zalałam 3 szkl. gorącej
wody i gotowałam 5 min..W tym czasie na patelni rozpuściłam
masło, wrzuciłam na nie
cebulkę, lekko podsmażyłam i dodałam małe
kurki, chwilkę smażyłam razem cały czas mieszając. Następnie dodałam
marchewkę i
pora, chwilę smażyłam i przełożyłam całość do garnka z podgotowanymi
ziemniakami - razem gotowałam kilka minut aż
ziemniaki były zupełnie miękkie.
Śmietanę roztrzepałam z
mąką i odrobiną
soli, zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka. Po zagotowaniu doprawiłam
solą,
białym pieprzem. Na koniec dodałam
pietruszkę. Jeśli dla kogoś zupa będzie za gęsta to zawsze może dolać
wody - my lubimy taką gęstą.