ßßß Cookit - przepis na Zupa kurkowa z sokiem marchwiowym

Zupa kurkowa z sokiem marchwiowym

nazwa

Wykonanie

Kurki nazywane są złotem lasu i ja przyklaskuję temu stwierdzeniu. Nie dość, że są piękne i ślicznie złocą się wśród ściółki to także doskonale smakują i można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Niestety, niektórzy obchodzą się z nimi za mało delikatnie gotując je lub smażąc zbyt długo a kurki tego nie lubią. Zamiast mięknąć robią się gumowate i niesmaczne. Radzę świeżutkie kurki poddawać tylko kilkuminutowej obróbce termicznej a będziecie mogli cieszyć się ich cudownym smakiem!
składniki:
ok. 1/2 kg świeżych kurek
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1 mała cebula
3 łyżeczki masła
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi - można zrobić samemu albo wykorzystać tzw. jednodniowy
do smaku: sól i ziołowy
do posypania: posiekany cienki szczypiorek
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukać szybko z resztek ściółki, większe porozrywałam palcami na kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną drobno cebulę, dodałam grzyby i smażyłam 3-4 min.. Na koniec oprószyłam je mąką i wymieszałam. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, zalałam w garnku wywarem - powinien tylko przykrywać ziemniaki - i gotowałam aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dodałam grzyby i krótko zagotowałam, tylko kilka minut. Na koniec doprawiłam zupę solą, pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną szczypiorkiem.
Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/zupa-kurkowa-z-sokiem-marchwiowym.html