Wykonanie
Kurki nazywane są złotem lasu i ja przyklaskuję temu stwierdzeniu. Nie dość, że są piękne i ślicznie
złocą się wśród ściółki to także doskonale smakują i można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Niestety, niektórzy obchodzą się z nimi za mało delikatnie gotując je lub smażąc zbyt długo a
kurki tego nie lubią. Zamiast mięknąć robią się gumowate i niesmaczne. Radzę świeżutkie
kurki poddawać tylko kilkuminutowej obróbce termicznej a będziecie mogli cieszyć się ich cudownym smakiem!
składniki:ok. 1/2 kg świeżych
kurek5-6 średniej wielkości
ziemniaków1 mała
cebula3 łyżeczki
masła1 litr
wywaru warzywnego1 łyżeczka
mąki pszennejok. 1/2 szklanki świeżego soku z
marchwi - można zrobić samemu albo wykorzystać tzw. jednodniowydo smaku:
sól i
ziołowydo posypania: posiekany cienki
szczypioreksposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukać szybko z resztek ściółki, większe porozrywałam palcami na kawałki. Na patelni rozpuściłam
masło, zeszkliłam na nim posiekaną drobno
cebulę, dodałam
grzyby i smażyłam 3-4 min.. Na koniec oprószyłam je
mąką i wymieszałam.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, zalałam w garnku
wywarem - powinien tylko przykrywać
ziemniaki - i gotowałam aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dodałam
grzyby i krótko zagotowałam, tylko kilka minut. Na koniec doprawiłam zupę
solą,
pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną
szczypiorkiem.Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.