Wykonanie
Bardzo smaczna zupa chrzanowa o konsystencji kremu, która może gościć na
stole nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych, ale również przez cały rok. Zupa jest dość ostra dzięki chrzanowi i rozgrzewająca.
2
pory1
cebula2 ząbki
czosnku1
pietruszkapół
selera3-4
ziemniaki2
liście laurowe6 sztuk
ziela angielskiegopół łyżeczki
gałki muszkatołowej4 łyżki startego
chrzanu (ze słoiczka)1 łyżka
śmietany 12%1 łyżka
masłasól,
pieprzPory,
cebulę i
czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce
masła.
Pietruszkę,
selera i
ziemniaki pokroić i wrzucić do garnka, zalać
wodą. Wrzucić
ziele angielskie,
liść laurowy oraz podsmażone
pory,
cebulę i
czosnek. Gotować do miękkości. Wyłowić ziele i liścia. Dodać
chrzan,
gałkę muszkatołową,
śmietanę, doprawić
solą,
pieprzem i całość zmiksować.