Wykonanie
Wiosenna, pyszna, lekka i orzeźwiająca zupa szczawiowa.
Szczaw jest niedoceniany i lekceważony, a całkiem niesłusznie. Warto wzbogacić wiosenne menu o
szczaw. Oprócz sporego zastrzyku witamin i minerałów posiada również działanie lecznicze. Antyoksydanty oczyszczą organizm z toksyn, działa przeciwstarzeniowo na skórę, pobudza pracę układu trawiennego, wzmocni dziąsła i zęby, pomoże przy bezsenności, działa przeciwzapalnie, witamina A poprawi ostrość wzroku.Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z
jajkmi ugotowanymi na twardo, zabieloną
śmietaną. Dodatek
śmietany i
jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.
Składniki na 4 porcje:około 150-200 g szczawiu1 łyżka
masła + 12
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1 mała
cebula1 łyżka
mąki krupczatki4 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprzkoperekwoda - około 1,2 lWykonanie:warzywa obrać,
marchewkę i
pietruszke przekroić na mniejsze kawałki, zalać
wodą i zagotować. Dodać przeciętą i podpieczoną na "czarno"
cebulę. Gotować około 30 minutugotować
jajka na twardo (8 minut do zimnej
wody) w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmieru
wody szczaw. Obciąć ogonki.
Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym
maśle. Podsmażenie szczawiu na
maśle da zupie świetnego smaku
wywar przecedzić, dodać podsmażony
szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać
masło, dodać 1 łyżkę
mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec zabielić
śmietaną. Do garnuszka ze
śmietaną wlewać stopniowo kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać na gładko, bez grudek, następnie wlać do garnka z zupą i wymieszaćpodawać z
jajkiem na twardo i posiekanym
koperkiem. Można dodać
marchewkę z
bulionuSMACZNEGO !