ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa - wegeteriańska

Zupa szczawiowa - wegeteriańska

nazwa

Wykonanie

Wiosenna, pyszna, lekka i orzeźwiająca zupa szczawiowa. Szczaw jest niedoceniany i lekceważony, a całkiem niesłusznie. Warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw. Oprócz sporego zastrzyku witamin i minerałów posiada również działanie lecznicze. Antyoksydanty oczyszczą organizm z toksyn, działa przeciwstarzeniowo na skórę, pobudza pracę układu trawiennego, wzmocni dziąsła i zęby, pomoże przy bezsenności, działa przeciwzapalnie, witamina A poprawi ostrość wzroku.
Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z jajkmi ugotowanymi na twardo, zabieloną śmietaną. Dodatek śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.
Składniki na 4 porcje:
około 150-200 g szczawiu
1 łyżka masła + 1
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
1 łyżka mąki krupczatki
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
koperek
woda - około 1,2 l
Wykonanie:
warzywa obrać, marchewkę i pietruszke przekroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać przeciętą i podpieczoną na "czarno" cebulę. Gotować około 30 minut
ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody) w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmieru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku
wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Do garnuszka ze śmietaną wlewać stopniowo kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać na gładko, bez grudek, następnie wlać do garnka z zupą i wymieszać
podawać z jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. Można dodać marchewkę z bulionu
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/05/zupa-szczawiowa-wegeterianska.html