ßßß Cookit - przepis na Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

nazwa

Wykonanie

Oto moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:)
Składniki:
2-3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
2 serki topione
natka pietruszki
sól
pieprz
Groszek ptysiowy:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
3 jajka
olej do smażenia
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam 1,5 litra wody. Cebulę obieram, kroję na cztery części i opalam nad palnikiem. Wrzucam do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotuję, aż warzywa zmiękną. Miękkie wyławiam łyżką cedzakową, wrzucam serki i gotuję na wolny ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko.
Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.
Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.
Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/03/zupa-neapolitanska.html