Oto moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:)Składniki:2-3 marchewki2 pietruszki1/2 selera1 cebula2 serki topionenatka pietruszkisólpieprzGroszek ptysiowy:1/2 kostki masła1/2 szklanki wody1/2 szklanki mąki3 jajkaolej do smażeniaWykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam 1,5 litra wody. Cebulę obieram, kroję na cztery części i opalam nad palnikiem. Wrzucam do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotuję, aż warzywa zmiękną. Miękkie wyławiam łyżką cedzakową, wrzucam serki i gotuję na wolny ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko.Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszkiSMACZNEGO!