Wykonanie
Hej!To moja druga wersja na pierożki Empanadas.Tym razem przetestowałam wersję z warzywami.Im więcej
dasz chilli tym lepiej :)Zdjęcie przedstawia ucztę Empanadasową na liściu bananowca w towarzystwie sals :)Oczywiście salsy są niezbędne do Empanadas!Składniki na 4 porcje:Ciasto:2 szklanki
mąki4 łyżki
masłaodrobina bardzo zimnej
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 małe
jajko (opcjonalnie)szczypta kuminuFarsz:
fasolka szparagowa lub czerwona
kukurydzaczosnekcebulapaprykapieczarki1 szklanka passaty
chilli,
słodka papryka,
pieprz, kumin,
sól1/3 szklanki
startego sera żółtego (opcjonalnie)Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz
wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera
masło z
mąką. Dodaj
wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.
Fasolkę szparagową ugotuj.Podsmaż
cebulkę,
paprykę,
kukurydzę.Po chwili d odaj
pieczarki.Dodaj 1/4 szklanki
wody i duś pod przykryciem.Dodaj
przyprawy, passatę,
czosnek,
fasolkę.Duś bez przykrycia by odparować nadmiar
wody.Wystudź farsz. Dodaj
ser.Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.Faszeruj 1 łyżką nadzienia.
Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.Smaż w rozgrzanym! głębokim
oleju.Nie usmażone empanadas można mrozić.