ßßß Cookit - przepis na Placek z botwinką i serem feta

Placek z botwinką i serem feta

nazwa

Wykonanie

Nu, z burakami temi młodymi coś trza robić, bo zara się pokończo i człekowi żal bedzie, że należycie takich smakołyków nie wziął i nie wykorzystał. Znaczy się, u nas się uni pokończo, bo we miastach to podobno rok cały zatrzęsienie buraków jest. I młodych i starych. We sklepach, na ulicach i we w tych, nu, trumwajach. Ale my tam się nie znamy, to i wypowiadać się nie będziem. U nas trumwajów ni ma, w sklepie to ino uczciwi kuneserzy wysokooktanowych specjałów so, a i ulica dopiero za wsio się zaczyna. I zara buraków, tech młodych, ni chu chu tyż nie bedzie.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
80 g oliwy z oliwek lub masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
woda
Farsz:
1 duży pęczek botwinki
½ czerwonej papryki
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
100 g startego sera żółtego
100 g pokruszonego sera feta
5 jajek
oliwa
sól, pieprz, papryka mielona słodka, chilli
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy (wodę dolewamy stopniowo, tyle, ile będzie trzeba do wyrobienia gładkiego ciasta). Chowamy do lodówki.
Botwinę, paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie składniki i smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy farsz ostygnie dodajemy jedno jajko i sery, mieszamy delikatnie.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek wielkości formy do pieczenia.
Formę natłuszczamy i wykładamy jej spód jednym płatem ciasta, wyciągając brzegi do góry. Na ciasto układamy farsz i robimy w nim cztery dołki. W dołki wbijamy jajka.
Następnie delikatnie przykrywamy drugim płatem ciasta, zlepiamy brzegi i wywijamy je do dołu.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 90 minut (do zarumienienia ciasta).
Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/06/05/placek-z-botwinka-i-serem-feta