Wykonanie
Nu, z
burakami temi młodymi coś trza robić, bo zara się pokończo i człekowi żal bedzie, że należycie takich smakołyków nie wziął i nie wykorzystał. Znaczy się, u nas się uni pokończo, bo we miastach to podobno rok cały zatrzęsienie
buraków jest. I
młodych i starych. We sklepach, na ulicach i we w tych, nu, trumwajach. Ale my tam się nie znamy, to i wypowiadać się nie
będziem. U nas trumwajów ni ma, w sklepie to ino uczciwi kuneserzy wysokooktanowych specjałów so, a i ulica dopiero za wsio się zaczyna. I zara
buraków, tech
młodych, ni chu chu tyż nie bedzie.
Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki80 g
oliwy z oliwek lub
masła3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliwodaFarsz:1 duży pęczek
botwinki½
czerwonej papryki2 średnie
cebule4 ząbki
czosnkugarść
natki pietruszki100 g
startego sera żółtego100 g pokruszonego
sera feta5
jajekoliwasól,
pieprz,
papryka mielona słodka,
chilliSposób przygotowania:Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy (
wodę dolewamy stopniowo, tyle, ile będzie trzeba do wyrobienia gładkiego ciasta). Chowamy do lodówki.Botwinę,
paprykę,
cebulę i
czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy wszystkie składniki i smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.Gdy farsz ostygnie dodajemy jedno
jajko i
sery, mieszamy delikatnie.Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek wielkości formy do pieczenia.Formę natłuszczamy i wykładamy jej spód jednym płatem ciasta, wyciągając brzegi do góry. Na ciasto układamy farsz i robimy w nim cztery dołki. W dołki wbijamy
jajka.
Następnie delikatnie przykrywamy drugim płatem ciasta, zlepiamy brzegi i wywijamy je do dołu.Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 90 minut (do zarumienienia ciasta).Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.