ßßß Cookit - przepis na Zdrowe gofry szpinakowe na oleju rzepakowym z konfiturą rabarbarowo-jabłkowo-bananową

Zdrowe gofry szpinakowe na oleju rzepakowym z konfiturą rabarbarowo-jabłkowo-bananową

nazwa

Wykonanie

Nowy tydzień zaczynamy z dobrą energią. A jak dobra energia to zdrowe i pyszne jedzenie. Wiosenne gofry w pięknej zielonej barwie- na bazie zdrowego szpinaku i oleju rzepakowego to strzał w dziesiątkę.
Olej rzepakowy, którego użyłam do ciasta na gofry, jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego staram się go dodawać do przygotowywanych posiłków - również tych na słodko. Idealnie sprawdza się w ciastach z dodatkiem warzyw, których jestem ogromną fanką. Dzięki takim deserom z łatwością możemy przemycić naszym dzieciom niezbędne w zbilansowanej diecie warzywa i witaminy. Dzisiejsze gofry są tego doskonałym przykładem: z dodatkiem pełnoziarnistej mąki ryżowej, której to właśnie gofry zawdzięczają swoją chrupkość;
bez mleka (co jest ważne dla osób na nie uczulone) - za to na mleczku kokosowym;
bez cukru, w zastępstwie którego pojawia się jego zdrowa alternatywa-miód;
aromatyzowane cytrynową skórką.
Idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podałam je z iście wiosenną konfiturą domową przygotowaną z sezonowego rabarbaru, jabłek i bananów. Polecam!
Ps. Jeśli boicie się dodatku szpinaku, to od razu rozwiewam Wasze obawy- w gotowych gofrach go nie czuć, daje jedynie piękny, intensywnie zielony kolor, no i oczywiście witaminy ;) .
Składniki (16 gofrów- trójkątów takich jak na zdjęciu) :
1 jajko
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
szczypta soli
450 g młodego świeżego szpinaku blanszowanego (waga po zblanszowaniu) lub poza sezonem mrożonego (należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody)
pół szklanki oleju rzepakowego + trochę do smarowania gofrownicy
pół szklanki miodu spadziowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Łączymy suche składniki- mąki, sól, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. W oddzielnej misce łączymy jajko, mleczko kokosowe, olej, szpinak, miód. Wszystko dokładnie blendujemy. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, wykładamy po chochelce ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy dostosowujemy czas pieczenia. Gofry powinny być z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku puszyste. Podajemy z domową konfiturą rabarbarowo-jabłkowo-bananową. Smacznego!
Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa
Składniki: (na 3 małe słoiczki- po ok. 250 g)
1 kg rabarbaru
2 średnie banany (ok.350 g)
1 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłka i banany również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż owoce się "rozpadną" i odparuje nadmiar soku- na małym ogniu nawet do 2 godzin. Gorącą masę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia.
http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/05/zdrowe-gofry-szpinakowe-na-oleju.html