Wykonanie
Niby kotlet, niby mielony, niby nic,,,,a jednak. Za sprawą kilku składników moja rodzina pokochała mielonego. Jeśli podacie go z surówką z
marchewki i
jabłka ,pysznymi tłuczonymi
ziemniakami i
pieczarkami duszonymi w kwaśnej
śmietanie to podczas obiadu usłyszycie tylko,,,mmmm mniam,,,od razu zróbcie więcej80 dag zmielonej
łopatki wieprzowej2
cebule2 ząbki
czosnku8 - 10 posiekanych
suszonych pomidorów z
oliwyłyżeczka
ziół prowansalskichsólpieprz2
jajkakajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta
masło klarowane
tarta bułka - najlepiej domowa
Mięso przełóż do miski , wbij
jajka,dodaj posiekany
czosnek,
bułkę i
przyprawy.
Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę przesmaż na
maśle. Wystudzoną wraz z
pomidorami dodaj do
mięsa. Wyrób masę , aż będzie kleista. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, każdy obtocz w
tartej bułce i usmaż na rumiano na klarowanym masełku.
PIECZARKI40 dag
pieczarek obranych i pokrojonych na ćwiartkiduża
cebulasólpieprz1\2 szklanki
bulionu warzywnego ( może być z kostki )małe opakowanie kwaśnej, gęstej
śmietanymasłoRozgrzej masełko,wrzuć posiekaną w kostkę
cebulę i chwilkę przesmaż. Dodaj ćwiartki
pieczarek sól oraz
pieprz . Duś do chwili gdy z
pieczarek odparuje
woda i zaczną się smażyć razem z
cebulką. Wtedy dolej
bulion i gotuj przez 5 minut. Dodaj
śmietanę.Całość duś aż sosik zgęstnieje.MOJE RADYDo kotletów użyj
mięsa dobrej jakości ,jednak z przerostem tłuszczu. Z chudego
mięsa wyjdą bardzo suche kotlety.Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka,dodaj garść
bułki tartej lub pomiń jedno
jajkoDo smażenia najlepsze będzie klarowane
masło lecz może być też
olej rzepakowy lub nawet
smalec.