ßßß Cookit - przepis na Prowansalskie kotlety mielone i pieczarki w kwaśniej śmietanie

Prowansalskie kotlety mielone i pieczarki w kwaśniej śmietanie

nazwa

Wykonanie

Niby kotlet, niby mielony, niby nic,,,,a jednak. Za sprawą kilku składników moja rodzina pokochała mielonego. Jeśli podacie go z surówką z marchewki i jabłka ,pysznymi tłuczonymi ziemniakami i pieczarkami duszonymi w kwaśnej śmietanie to podczas obiadu usłyszycie tylko,,,mmmm mniam,,,od razu zróbcie więcej
80 dag zmielonej łopatki wieprzowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
8 - 10 posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 jajka
kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
masło klarowane
tarta bułka - najlepiej domowa
Mięso przełóż do miski , wbij jajka,dodaj posiekany czosnek, bułkę i przyprawy.Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę przesmaż na maśle. Wystudzoną wraz z pomidorami dodaj do mięsa. Wyrób masę , aż będzie kleista. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, każdy obtocz w tartej bułce i usmaż na rumiano na klarowanym masełku.
PIECZARKI
40 dag pieczarek obranych i pokrojonych na ćwiartki
duża cebula
sól
pieprz
1\2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )
małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany
masło
Rozgrzej masełko,wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i chwilkę przesmaż. Dodaj ćwiartki pieczarek sól oraz pieprz . Duś do chwili gdy z pieczarek odparuje woda i zaczną się smażyć razem z cebulką. Wtedy dolej bulion i gotuj przez 5 minut. Dodaj śmietanę.Całość duś aż sosik zgęstnieje.
MOJE RADY
Do kotletów użyj mięsa dobrej jakości ,jednak z przerostem tłuszczu. Z chudego mięsa wyjdą bardzo suche kotlety.
Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka,dodaj garść bułki tartej lub pomiń jedno jajko
Do smażenia najlepsze będzie klarowane masło lecz może być też olej rzepakowy lub nawet smalec.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/05/prowansalskie-kotlety-mielone-i.html