ßßß Cookit - przepis na Strogonow

Strogonow

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz jadłam to danie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem po podróży. Gdy nie mamy pomysłu na obiad i postanawiam go ugotować wszyscy są zadowoleni. Wbrew pozorom danie jest dość proste, lecz lekko czasochłonne. Polecam, bo pyszne!
Składniki:
– 70 dag łopatki wieprzowej;
– 0,5 kg pieczarek;
– 3 ogórki konserwowe;
– 1 czerwona papryka;
– mała łyżeczka mąki;
– 1 duża cebula;
– 3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego;
– 1 łyżka ostrej musztardy;
– 1 mała śmietana 12%;
sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka;
Wykonanie:
Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą wodą do przykrycia mięsa. Dusić, aż mięso zmięknie.
Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić, podsmażyć i dodać z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami do mięsa.
Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody i dodać do garnka. Dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać wrzącej wody. Doprawić solą, pieprzem i paprykami do smaku.
Zaprawić śmietaną.
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/strogonow