Wykonanie
Musztarda - najpopularniejsza
przyprawa. Czy to na kanapce, czy jako dodatek do
mięsa musztarda jest niezastąpiona. Osoby dbające o linię wiedzą doskonale, że to najmniej kaloryczny sos na zimno, super dodatek poprawiający smak niemal każdego dania.Czy wiesz co kryje się w słoiczku z musztardą?
Musztarda to
przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna
gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej.
Gorczyca pełna jest witamin, minerałów i przeciwutleniaczy: witamin z grupy B- B1, B2, B3, B6, E, sporo wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i selenu.
Gorczyca zawdzięcza swój gorzki smak i lecznicze właściwości synapinie. Stanowi naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego, przy zaburzeniach pracy żołądka oraz trawienia. Ułatwia trawienie tłuszczów, ma działanie antybakteryjne, stymuluje układ krążenia i pracę mózgu. Ma właściwości żółciopędne, pobudzające wydzialanie trzustki i żołądka. Skutecznie obniża ciśnienie
krwi i wspomaga układ odpornościowy. Zawiera sporo siarki wykorzystywanej przez wątrobę w procesach odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych trujących substancji.Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i
bóle reumatyczne.Najzdrowsza
musztarda to ta o niskiej zawartości
cukru,
soli i zrobiona na bazie
wina pozyskanego z
winogron, a nie na bazie
octu. Zaletą jest jej długa trwałość.Taką
musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie
gorczycy. Wykonanie jest banalnie proste. Niestety, by delektować się jej smakiem potrzeba sporo cierpliwości, ponieważ bezpośrednio po przygotowaniu
musztarda jest upiornie ostra, gdy jednak odstoi 2-3 tygodnie, przegryzie się, wtedy nie ma sobie równej. Jest pyszna, aksamitna i nie podchodzi
wodą jak ta ze sklepu.Odważ sie, przygotuj własną, domową
musztardę. W nadchodzącym sezonie grillowym będzie gwiazdą.
Składniki:100 g nasion
gorczycy (u mnie żółta)100-120 ml
wina lub
octu winnego pół na pół z
wodą1 łyżeczka
soli1 łyżka
miodu125 ml
wodykurkuma - opcjonalnieWykonanie:
nasiona
gorczycy zalać
białym winem lub
wodą wymieszaną pół na pół z
octem winnym. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 24-48 godzin.
Gorczyca powinna wchłonąć cały płyn. Im dłużej będzie pęcznieć, tym łatwiej będzie później zmiksować nasiona
gorczycynapęczniałą
gorczycę umieścić w kielichu blendera, dodać
sól,
miód i stopniowo dolewać
wodę, sprawdzając konsystencję
musztardy - blendowaćprzełożyć
musztardę do słoiczków i odstawić na 2-3 tygodnie, by się przegryzła i złagodniała. Po tym czasie też najlepiej skorygować ilość
soli i
miodu. Bezpośrednio po zmiksowniu, jest tak piekielnie ostra, nie sposób ją doprawić. Ostrość zabija smakdo
musztardy możesz dodać
kurkumę, która nie tylko podniesie jej walory zdrowotne, ale przyjemnie zabarwi.
Musztardę możesz przechowywać w lodówce przez wiele miesięcyUwagi: Ze 100 g nasion
gorczycy otrzymałam 500 g
musztardyNA ZDROWIE !