Wykonanie
Musztarda w domu musi być. Dla wielu niezbędna jako dodatek do
wędlin, dla mnie niezbędna jako
przyprawa kuchenna. Używam jej do przyprawiania rolad wołowych i jako składnik marynaty do
mięs. Lubie dodawać do sałatki jarzynowej. Jest też składnikiem niektórych
sosów do
sałat. Konieczny składnik
majonezu domowego i świetny dodatek do
past jajecznych. Kilka dni temu upiekłam z
musztardą dobry
chleb .Głównym składnikiem
musztardy jest
gorczyca. Używa się
trzech gatunków
gorczycy: białej, czarnej i sarepskiej. Właściwości
gorczycy właśnie powodują, że
musztarda jest zdrowa, ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Wraz z
kurkumą, innym składnikiem
musztardy, sprawia, że działa ona przeciwzapalnie, bakterio- i grzybobójczo.
Musztarda domowa50 g ziaren
gorczycy białej ( ja dałam dodatkowo 1 łyżeczkę czarnej)80 ml
białego octu winnego80 ml
wody (można zastąpić
białym,
wytrawnym winem)1 łyżka
miodu1 łyżeczka
kurkumypół łyżeczki
soliWszystkie składniki połączyłam ze
soba i zostawiłam w stalowej misce, pod przykryciem 48 godzin. Po tym czasie mieszaninę przelałam do blendera i dokładnie zmiksowałam.
Aby urozmaicić smak domowej
musztardy można stosować różne dodatki:
chrzan,
chili,
paprykę w proszku, dodatkową porcje
miodu. Można też zmiksować tylko część namoczonej
gorczycy. Chrupiące ziarenka stanowią dodatkową atrakcje
smakową.Właściwości antyseptyczne
gorczycy sprawiają, że gotowy produkt, wykonany według właściwej receptury nie psuje się. Nie trzeba jej przechowywać w lodówce. David Lebovitz zaznacza jednak przy swoim przepisie, że okres przechowywania tej
musztardy w lodówce nie powinien być dłuższy niż 6 miesięcy, a najlepiej spożyć ja w ciągu miesiąca.Mojej
musztardy już nie ma. Na Wielkanoc przygotuję jej podwójną porcję z różnymi dodatkami.
A tu jeszcze angielska
musztarda w proszku, którą mam w domu na wypadek, gdyby nagle(sic!) zabrakło
musztardy. Troszkę
wody lub
wina do żółtego proszku, i już jest, bo
musztarda w domu musi być.