Wykonanie
Picie
soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło
soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych
pomidorów i
cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem.Od tego czasu, oprócz zwykłego
soku pomidorowego, sławę zyskały też jego mieszanki z warzywami,
ziołami i
przyprawami (źródło http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/)
Składniki:2 kg
pomidorów2
cebule1/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
soli5 ziaren jałowca8 ziaren
czarnego pieprzu3
goździki1/3 łyżeczki mielonego
imbiru½ łyżeczki mielonej
ostrej papryki½ łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 łyżki
octu jabłkowego1 łyżeczka
czosnku granulowanegoWykonanie:
Pomidory umyć, pokroić razem z
cebulą. Następnie zmiksować, dodać
cukier,
ocet, pozostałe składniki, wymieszać i zagotować. Całość przecedzić przez sito, rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.