Wykonanie
Od dawna szukałam sposobu na zrobienie domowego
keczupu. Próbowałam różnych przepisów lecz to, co otrzymywałam, zawsze przypominało jakiegoś rodzaju
sos pomidorowy, przecier, relish - lecz nie
keczup. Generalnie,
keczup to dość skomplikowana sprawa, bo każdy z nas ma od lat wyrobioną opinię, jak powinien smakować "prawdziwy"
keczup. Siłą rzeczy, opinia ta bazuje na produktach dostępnych w sklepach, a każdemu odpowiada coś innego. Ulubiony
keczup jednej osoby będzie nie do przyjęcia dla innej. Łagodniejszy, ostrzejszy, bardziej lub mniej
octowy. Ja "mojego" smaku ciągle szukałam. Potraktowałam to jako wyzwanie :) i postanowiałm się nie poddawać. I udało się! Dokładnie tego szukałam - znalazłam
keczup, który smakuje jak
keczup . Do tego jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga ani wielkich poświęceń ani dużej pracy. Za to nagrodą jest ogromna satysfakcja i zdrowy produkt bez chemicznych dodatków, który można dostosować do własnych upodobań
smakowych. Przepis na podstawie rewleacyjnego bloga Food Wishes . To jest mój smak, mam nadzieję, ze zasmakuje i Wam.
2 puszki siekanych
pomidorów125 ml
cukru125 ml
octu1 łyżeczka
cebuli granulowanej1 łyżeczka granulowanego
czosnku1/2 łyżeczki zmielonej
gorczycy1/2 łyżeczka zmielonego
czarnego pieprzu1
goździk2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
soku z cytryny1. Wszystkie składniki oprócz
soku z cytryny umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż masa zredukuje się o połowę - ok. 30 minut. Następnie całkowicie studzimy otrzymany sos i ucieramy go blenderem.2. Otrzymany
keczup próbujemy, kiedy jest zimny - w końcu w takiej właśnie temeperaturze najczęściej będziemy go jeść. Na tym etapie możemy dodatkowo doprawić go wg uznania, dodając np. więcej
soli, więcej
pieprzu czy
chili, jeśli chcemy uzyskać pikantny
keczup. Jesli postanowimy dodać więcej
cukru lub
octu, ponownie podgrzewamy całość, by
cukier miał szansę się rozpuścić,
ocet odparować, a masa miała ponownie właściwą gęstość. Jeśli chcemy dodatkowo zagęścić masę, możemy podczas gotowania dodać łyżeczkę
mąki (
skrobii) ziemniaczanej, która działa jak naturalny zagęszczacz. Ja nie dodawałam.3. Ostatnia czynność to przetarcie gotowego sosu przez gęste sito, dzięku
czemu będzie on gładki (jak kupny...) i pozbawiony pestek. Dodajemy
sok z cytryny i przelewamy
keczup do butelki o szerokiej szyjce lub słoika.Z przepisu, po odparowaniu sosu o połowę, otrzymujemy dokładnie połowę ilości produktu końcowego w stosunku do użytych składników. Z podanych ilości wychodzi zatem ok. 250 - 300 ml
keczupu, w zależności od stopnia odparowania.