Wykonanie
Bardzo pikantny, aromatyczny i specyficzny smak...dla koneserów:) Wypróbowaliśmy już do
makaronu... nadaje się...maż nawet chce robić więcej. Oczywiście można pikantny smak zminimalizować mniejszą ilością przypraw.Składniki;2,5 kg
pomidorów,8 łyżek
cukru,1,5 łyżeczki
soli,0,5 szklanki
octu,5 dkg
cebuli,0,5 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego i
pieprzu,2 ząbki
czosnku,łyżeczka mielonych
goździków /proponujemy znacznie mniej dać/,łyżeczka
cynamonu,
gorczycy,
chili,
pieprzu cayenne1
czerwona paprykaWykonanie;
Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy
ocet i
przyprawy. Jeszcze przez kilka minut gotujemy. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.