Wykonanie
Dawno nie piekłam rogalików..Miały być upieczone wcześniej, ale nie udało się ich upiec w ramach akcji wspólnego pieczenia..Takie rogaliki można zrobić z dowolnym nadzieniem, u mnie z masą
makową.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .1/2 kostki
margaryny5 dag
drożdży1/8 szkl.
mleka4 łyżeczki
cukru2 szkl.
mąki1
jajkoszczypta
solimarmolada [ masa makowa]
Mleko podgrzać,dodać pokruszone
drożdże i
cukier. Wymieszać. Do miski wsypać
mąkę, szczyptę
soli,
jajko.
Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do
mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypując
mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.